Tips og råd

Skal du ut å reise for første gang etter operasjon kan det dukke opp flere spørsmål og bekymringer. Spesielt i forbindelse med en flyreise. Ikke la det hindre deg! Med god planlegging av praktiske detaljer og forberedelser er det ingenting i veien for å kunne nyte en ferie i utlandet eller hjemme. Her har vi samlet noen tips og råd til deg som reiser med stomi.

Før du reiser:

Planlegg i god tid slik at du får med deg alt du trenger. Skriv en pakkeliste. En god tommelfingerregel er å pakke dobbelt så mye utstyr som du tror du kommer til å bruke. I tilfelle du får mageproblemer eller reiser til et sted der du ikke har tilgang til utstyr. Sjekk at du har gyldig reiseforsikring i tilfelle du må oppsøke sykehuset i utlandet. Ta med deg legeerklæring/reisebevis som forklarer at du trenger stomiutstyr/medisiner. Norilco medlemmer kan bestille WC kort, medisinsk attest på 6 språk og stomi/reservoarkort som kan brukes på reisen. Bestill medisinsk attest hos Norilco. Du kan blant annet bestille gratis reisepakke hos Coloplast. Kontakt flyselskapet i forkant ved spørsmål rundt medisinsk utstyr/bagasje o.l.  

 

                                                                                                                       

Pakk stomiutstyr for minst 3 dager i håndbagasjen. Ta gjerne med ekstra utstyr med tanke på forsinkelser eller hvis innsjekket bagasje ikke kommer frem. Det kan være lurt å pakke håndbagasje for hjemturen også, så slipper du å bekymre deg for å "spare" på utstyr under reisen. Pakk alt flytende i gjennomsiktige poser i håndbagasjen, slik at du lett kan ta dem ut i sikkerhetskontrollen. Husk at du ikkk får ta med deg flasker og spraybokser som inneholder mer enn 100 ml i håndbagasjen. Hvis du er vant til å bruke sprayer, er servietter praktiske på flyet. F.eks  Elite plasterfjerner servietter eller  Elisse hudbeskyttelse. Bestill gjerne sete ved midtgangen slik at du har lett tilgang til stomiutstyret under reisen, eller bakerst i flyet, nærmest toalettene. Ta med ulike størrelse på posene, for å tilpasse de ulike aktivitetene i ferien. Skal du på sol- og badeferie er Trio Silex vannfaste plateforlenger perfekt å ha med i kofferten. Den kan redusere antall posebytter og risikoen for lekkasje. Ta med deg kontaktinformasjon til noen som kan hjelpe deg om du går tom for pose under ferien.

 

 

På flyplassen og på flyet:

Beregn god tid på flyplassen for innsjekking og sikkerhetskontroll. Har du ferdigklipte poser trenger du ikke saks i håndbagasjen. Blir du kroppsvisitert i sikkerhetskontrollen kan det være lurt å opplyse om at du har stomi, slik at de er litt mer forsiktige. Hvis flyreisen din er lenger enn 3-4 timer bruk gjerne løstsittende og komfortable klær. Trykket i kabinen kan skape mer luft i posen. Unngå matvarer som kan gjøre magen din urolig. Løk, sterkt krydret mat, kullsyreholdige drikker kan gi mer luft i magen. Ha håndbagasjen lett tilgjengelig og bytt pose og sjekk at stomiutstyret sitter godt på plass, like før ombordsstigning. På lengre flyreiser kan Trio Pearls forlenge tiden mellom posebytter og redusere risikoen for lekkasjer.

 

Sjekkliste når du reiser med stomi:

  •  Ha med reisebevis/medisinsk attest
  •  Sjekk at du har gyldig reiseforsikring
  •  Pakk stomiutstyr for minst tre dager i håndbagasjen (husk stomiposer, plater, avfallsposer, kompresser og våtservietter,)
  •  Ta med ekstra utstyr i tilfelle det blir forsinkelser eller innsjekket bagasje ikke kommer frem
  •  Ha gjerne med poser med ulik størrelse slik at du kan tilpasse deg ulike aktiviteter på ferien
  •  Gjør klart utstyr som må klippes til. Flere flyplasser tillater ikke saks.
  •  Og sist, men ikke minst - slapp av og nyt reisen!

 

Informasjonen på denne siden er hentet fra heftet Travel tips fra Trio Healthcare og Coloplast.