Gå til innholdet

Får du i deg nok væske?

 

Sol og varme påvirker kroppens væskebalanse. Hvis du har en stomi eller andre tilstander som kan påvirkes i varmen er det viktig å holde deg hydrert. Her har vi samlet Stomisykepleier Ida Holmlie's råd om væskeinntak og tiltak ved dehydrering.

 

Stomisykepleier med Stomiklinikk

Ida Agnete Fikse Holmli har vært stomisykepleier siden 2013 og har jobbet 19 år på gastrokirurgisk avdeling Sykehuset Levanger. Hun har stomipoliklinikk på Sykehuste Levanger en dag i uken. Resten av uken jobber hun hos Fokus Helse. Der tar hun i mot kunder med utfordringer og drar på hjemmebesøk til kunder som har behov for det. 

 

Dehydrering

Ved varme sommerdager der man svetter mye, har økt tap på stomien med evt. vanntynn konsistens kan kroppen bli dehydrert; man mister mer salter og elektrolytter (komponenter som bidrar til å opprettholde væskebalansen) enn man klarer innta via mat og drikke  Spesielt de som har ileostomi har større risiko for å oppleve dehydrering. Normalt kommer det ca 600-1000 ml avføring per døgn på en ileostomi.  

 

Symptomer på dehydrering

  • Mindre mengde urin i løpet av dagen enn vanlig
  • Mørkere farge på urinen
  • Slapphet
  • Tørste
  • Stående hudfold
  • Dra i huden på håndbaken og se hvor lang tid det tar for huden og glatte seg ut
  • Føle seg «fjern»

Har man flere av disse symptomene bør man prøve å gjøre noen tiltak selv, og hvis det ikke hjelper innen rimelig tid må man oppsøke lege.

 

 

Hva kan du gjøre hvis du blir dehydrert?

Det finnes mange tiltak mot dehydrering. Det viktige er å tenke på salter og mineraler, og noen ganger kan man klare å snu en begynnende dehydrering. Stort inntak av bare vann tar med seg salter, mineraler og skylles ut, så hvis man står i en situasjon med fare for dehydrering må man tenke over hva man drikker.

 

Farris og Eplejuice

Bland en del farris og en del eplejuice. Det inneholder både salter, mineraler og sukker, og har ingen begrensing på mengde.

 

Salt potetgull

Potetgull inneholder salt og det binder væske som kan hjelpe til ved at det går litt tregere gjennom systemet, som igjen gir kroppen mulighet til å ta opp nødvendig væske.

 

 

Marshmallows

Sveller og trekker til seg væske og kan oppføre seg som potetgullet i forhold til væskeopptaket.

 

Resorb

Resorb brusetabletter inneholder salter, mineraler, elektrolytter. De løses opp i vann og er da klart til å drikkes. Disse er anbefalt til voksne og barn  over 3år. Kan kjøpes på apotek, bandagist og helsebutikker. Følg dosering som står på pakken.

 

Stoppende kost

Loff, blåbærsaft, helst hjemmelaget og umoden frukt som banan (ikke grønn, men mer umoden enn moden, inneholder kalium), kan hjelpe ved diare eller store mengder på ileostomi.

 

Unngå store mengder kaffe og te

Kaffe og te kan virke vanndrivende. 

Ved dehydrering pga. en ileostomi der avføringen er vanntynn og mengden er  mindre enn 1000 ml pr døgn, og man har en eller flere av de andre symptomene bør man kontakte lege for evt. blodprøver for å sjekke balansen i kroppen, noen ganger kan det være behov for væske intravenøst.

 

 

 

Adresse
Nedre Kongerød 39, 3737 Skien
Telefon
921 172 67
E-postadresse
post@ubrimedical.no
Foretaksregisteret
916 938 918
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business