Gå til innholdet

Blir du påvirket av årstiden?

Er du positiv og full av energi eller synes du det er litt tungt å komme i gang etter julen? Det er ikke uvanlig å bli påvirket av årstiden.  Manglende energi og trøtthet er et forholdsvis utbredt problem knyttet til manglende dagslys om vinteren. I dette innlegget får du tips mot "vintertrøtthet". 

 

 

Naturlig dagslys

Når vi får mindre lys påvirkes både døgnrytme og humør. Et godt råd om vinteren er å oppholde seg så mye som mulig i naturlig dagslys. Ta deg en tur ut i lunsjpausen, dersom du har mulighet til det. Selv litt sollys kan bidra tilå øke serotoninnivået og forbedre humøret. Åpne persienner og gardiner i hjemmet og på jobb slik at du får inn mest mulig naturlig lys.

 

 

Søvn

Har du gode søvnrutiner? Sørg for at du sover så godt som mulig i vintermånedene. Stå opp til samme tid hver dag og prøv å holde et regelmessig søvnmønster, da holdes døgnrytmen på plass. Unngå for mye lys fra skjermer og tv de to siste timene før du skal sove. Blått lys fra TV og data har en negativ effekt på søvnen.

 

 

Fysisk aktivitet

Regelmessig trening kan øke serotonin- og endorfinnivåene og forbedre søvn og humør. Dersom du kan kan trene i dagslys er det ennå bedre. Hvis du ikke har overskudd til å trene 30-60 minutter hver dag, husk at noe aktivitet er bedre enn ingenting. En tur med hunden eller en gåtur i rask gange kan være god trening og en fin måte å få opp pulsen. 

 

 

Ta kontakt med familie og venner

Har du gått i "hi" og trukket deg tilbake fra sosialt samvær? Ofte vil det å være sammen med andre bidra til bedre humør, men mange synes det er vanskelig å gå ut og være sosial. Kanskje du kan være den som tar det første steget og foreslår et besøk eller en tur på kafe med en venn eller nabo?

 

 

Skru av skjermene

Nordmenn bruker i gjennomsnsnitt over 3 timer på internett hver dag. Det er stadig noe som skjer og vi har blitt vant til å være tilgjengelige, hele tiden. En pause fra nyheter og sosiale medier kan være godt.  Innfør "skjermfri" sone og vær 100% tilstede for deg selv og omgivelsene dine. 

 

 

Gjør noe hyggelig

Husk å være ekstra god mot deg selv i mørketiden. Forsøk å gjøre noe hyggelig for deg selv hver dag. Kanskje du har en hobby som du har "glemt" bort, som du kan ta opp igjen? 

 

(Kilder: NHI, KK Helse, SSB)

Adresse
Nedre Kongerød 39, 3737 Skien
Telefon
921 172 67
E-postadresse
post@ubrimedical.no
Foretaksregisteret
916 938 918
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business